Для тих, хто сидить на дієті: час їсти завжди є!
“Я не їм після шостої години вечора” – ці слова можна часто почути від тих, хто намагається схуднути. З таким підходом до контролю за вагою не погодилися вчені, які показали, що дієта, спрямована на боротьбу з надмірною вагою, може не включати відмову від вечірнього прийому піщідіетологи, прихильники здорового харчування і просто люди, які хочуть схуднути, часто задаються питанням: як впливає на використання і засвоєння організмом поживних речовин час доби, в яке людина приймає їжу?Відповідь на нього дали результати невеликого дослідження, в якому взяли участь 41 доросла людина з надмірною вагою. Більшість з них склали немолоді Чорношкірі жінки з цукровим діабетом 2 типу або з так званим преддіабетом-прикордонним станом, коли зниження вироблення інсуліну підшлунковою залозою і порушення засвоєння клітинами глюкози ще не досягли стадії хвороби.
Всі учасники харчувалися здоровою, однаково приготовленою їжею. Половина з них дотримувалася тимчасових обмежень, з’їдаючи 80% своїх добових калорій в першій половині дня (до 13 год. ).
Решта більш рівномірно розподіляли свій добовий раціон, споживаючи половину калорій після 17 год. На початку дослідження і пізніше (через 1, 2, 3 місяці) у всіх учасників вимірювали вагу тіла і артеріальний тиск. Результат виявився несподіваним для самих дослідників: обидві групи втрачали вагу приблизно однаково; не виявилася і різниця в динаміці артеріального тиску між групами.
Звичайно, ця робота була скоріше “пілотною” – зараз дослідники збирають більш докладні дані про вплив часу прийому їжі на ряд фізіологічних параметрів, включаючи рівні в крові глюкози і гормону інсуліну, що відповідає за її утилізацію. Для довідки: велике дослідження, проведене в 2013-2015 рр. у РФ і охопило понад 25 тис.
осіб у віці 20-79 років, виявило в 5, 4% випадків цукровий діабет 2-го типу, а в 19, 3% – переддіабет. Під час пандемії ці патології є факторами ризику тяжкого перебігу COVID-19. Сподобався матеріал? Не забудьте поставити лайк і підписатися!